тел. 02/ 952-0003

Стоматологични грижи за подрастващи

Най-подходящата възраст за проверка на подредбата на зъбите на вашите деца и преценка на необходимостта  от последващо ортодонтско лечение е между 8-12 години.
Използвайте винаги паста за зъби съдържаща флуор като измивате зъбите си поне 2 пъти на ден. Флуорът засилва устойчивостта за зъбите към кариес и стимулира възстановяването на емайла в следствие на протичащи киселинни процеси в устната кухина.
Използвайте конци за зъби за премахване на вредната плака, която се задържа между зъбите. Редовното миене с мека четка и изчистването с конци намалява риска от заболяване на венците, което може да доведе до загуба на постоянни зъби.
За да предпазите зъбите от наранявания по време на спорт е препоръчително да използвате предпазна шина направена по поръчка от вашия зъболекар. Този тип шини са прецизно изработени, по-ефективни и по-удобни за пациента от фабрично готовите.
Консултирайте се с личния зъболекар колко често е необходимо да се прави профилактичен преглед на вашите деца.

Стоматологични грижи за малки деца

 Продължителната употреба на биберон (залъгалка) при децата може да доведе до неправилно подреждане на зъбите и лицево-челюстни деформации на по-късен етап от развитието.
Даването на подсладени течности на децата може да причини кариес на зъбите при децата.
Вашият зъболекар съветва след хранене да избърсвате с кърпа зъбите при малките деца. След навършване на 8-месечна възраст можете да започнете да давате течности от детска бутилка за да намалите времето на въздействие за захарите върху зъбите.

Имам лош дъх – какви може да са причините?

Лошият дъх може да се дължи както на причини локализирани в устната кухина, така и на заболяване на стомашно-чревния тракт, или на обмяната на веществата.

Първата стъпка, която трябва да предприемете, ако не страдате от изброените по-горе заболявания, е да посетите стоматолог. Той ще почисти професионално натрупания над и под венеца зъбен камък. След това зъболекарят ще полира вашите зъби със специален накрайник със сода (AirFlow) или посредством полирни гумички, интердентални ленти и съответните полирпасти. По този начин се елиминира лошия дъх и зъбите стават няколко нюанса по-бели.

Вашият стоматолог препоръчва използването на паста за зъби и разтвор за изплакване на устата, съдържащи хлорхексидин. Необходимо е разтворите да се заменят с други през определен интервал от време.Трябва да се знае, че използването на средства за орална хигиена съдържащи хлорхексидин не е безвредно, и затова е необходимо да се заменят с други.
 

Какво да подобрим оралната хигиена?

Вашият зъболекар препоръчва използването на:
 
  • Клечки за зъби – могат да бъдат дървени, пластмасови и електрически (със сменящи се накрайници).
  • Конци за зъби - в зъбното пространство се задържа значително количество хранителни остатъци и плака, които не могат да се отстранят, дори и с по-продължително миене на зъбите. Затова е задължително е да използвате конци за зъби, което е най-ефикасния метод за предпазване от кариес, но често пренебрегван от хората.
  • Интердентални четки – миниатюрни четки за зъби, които се използват за почистване на междузъбното пространство, което е особено ефикасно за хората, страдащи от пародонтит.
  • Орални душове – средства за орална хигиена, които по формата наподобяват електрическа четка за зъби, но използва вода под налягане за измиване на остатъците от храна. При първоначална употреба внимателно трябва да се регулира налягането на водната струя като се започне от най-ниското ниво, и с течение на времето постепенно се увеличава силата.
     

Кога трябва да се лекува един кариес?

Ако сте забелязали кариеса без помощта на стоматолог е налице дефект в структурата на зъба. Кариесът е най-често срещаното заболяване на твърдите зъбни тъкани. При ненавременно лечение заболяването може да прогресира и да се развият някои от усложненията на кариеса (кариес, пулпит, периодонтит, киста, абцес, остеомиелит).

 Строго препоръчваме лечението на кариесите да не отлага във времето да се предпазите от последващи усложнения.

 

Трябва ли да лекуваме кариесите на временните зъби при децата?

Заболяването на временния зъб създава риск от увреждане на зародиша на постоянния зъб. Ранната загуба на временен зъб при децата може да доведе до лицево-челюстни деформации (нарушение в развитието на челюстните кости и подреждането на зъбите).

Разрушените млечни зъби често пречат на малкото дете да се храни нормално, нарушават говорната функция и външния вид на усмивката.

Вашият зъболекар препоръчва редовно да провеждате преглед на вашите деца при специалист – стоматолог.

 

Опасно ли е продължителното смучене на биберон – залъгалка при децата?

Продължителната употреба на биберон – залъгалка при децата може да доведе до неправилно подреждане на зъбите и лицево- челюстни деформации.

Вашият зъболекар съветва да стерилизирате редовно бибероните, да не ги потапяте в мед, захар или подсладена вода, защото това води до развитието на кариес още в ранна детска възраст.

 
Този сайт не поддържа браузър Internet Explorer 6 поради причини със сигурността. Моля използвайте версия 7 или по-висока.